Vinařství Marcinčák
Toto rodinné vinařství je největším vinohradnickým BIO pěstitelem v České republice. Vinice se nachází v katastrech sedmi vinařských obcí: Brod nad Dyjí, Dobré Pole, Dolní Dunajovice, Jevišovka, Novosedly, Nový Přerov a Mikulov. Díky charakteru jednotlivých viničních tratí a ekologickému obhospodařování vyrábí kvalitní vína s puncem originality.
Pracují v harmonii a souladu s přírodou. Místo pesticidů pracují například s fenyklovým olejem a výtažkem z mořských řas. Příroda není zatížená a réva je silnější. Zaměřují se především na přívlastková vína a specialitou vinařství jsou sladká vína botrytická, slámová a ledová. Vinařství také nabízí jednu zajímavost, oranžové víno Rulandské šedé.
Náš tip: Vinanřství je známo svojí stálou produkcí přírodně sladkých vín ve vysoké kvalitě. Já ale musím zmínit především čistou, odrůdovou a vyzrálou chuť skvělých vín z odrůd Rulandské bílé a Ryzlink rýnský ročníku 2015.
Jakub Adámek
Vinařství Marcinčák v bodech a číslech
- Vlastní produkce hroznů: 110 ha
- Ročně vyrobeno lahví: 180 000
- Podoblast: Mikulovská
- Podloží: štěrkové jíly s vysokým obsahem vápníku
- Významná ocenění: Rulandské šedé 2015, výběr z hroznů, oranžové - zlatá medaile Národní soutěž vín 2016, Rulandské šedé 2013, výběr z hroznů, oranžové - vítěz Česká Bio potravina roku - Bio víno 2014, Frankovka 2012, slámové víno - vítěz Česká Bio potravina roku - Bio víno 2013, Ryzlink vlašský 2002, slámové víno - Champion Concours de vins Paris, Cena asociace pařížských sommeliérů.